Skip to main content

Ridresa till Camargue - okt 2024

Ridresa till Camargue 7-11 okt 2024

Är du nyfiken på Camargue? Har du drömt om att galoppera längst havet på de vita hästarna?

Vita hästar, svarta tjurar, rosa flamingos är tre levande symboler för regionen Camargue. Regionen är bekant utan att vara välkänd. Traditioner, stolthet, närheten till djur, natur och musik är betydande och stämningen är säregen och unik. Folket som bor här känner man igen på den stolta hållningen, de färgstarka kläderna, skinnstövlarna och de typiska hattarna.
 
Hästar och tjurar är närvarande och de rosa flamingos är aldrig långt borta.
 
Den regionala tjurfäktningen kallas här ”La Course Camarguaise” och har stora skillnader mot den spanska. Här är det tjuren som är stjärnan. Tre olikfärgade rosetter, ”cocardier”, pryder tjurens panna och det är de som de unga, vältränade ”Raserteurs” ska försöka plocka mellan tjurens horn. Är det någon som blir skadad i detta skådespel, är det de unga atleterna och inte tjuren.
 
De vita hästarna, som är en egen ras, ”race camarguaise” är ett viktigt redskap för att föda upp tjurarna. Hästarna utbildas till toppnivå för att vara en arbetskollega på ”la manade” (tjurfarmen). Ni får, under dessa dagar, komma nära, och lära känna Camarguehästen som är känd för att vara rustik, envis, modig och stark.
 
Rhône deltat gav upphov till uppkomsten av de 140 000 hektar stora våtmarker, betesmarker, sanddynor och saltängar som utgör området Camargue. Det finns mycket att berätta om Camargue, men kom hit istället och upplev den speciella stämningen själv!
 
Allt är imponerande och ni får med er fantastiska minnen hem och även ett och annat myggbett!
 
Välkommen att boka!
 
Vår egen My filmade en liten snutt när hon var i Camargue och red i våras - upplev känslan här: Galoppera i Camargue!
 

Ridningen

Stallet erbjuder en Vilda Västern stämning och ligger på den mindre befolkade sidan av Sainte Marie de la Mer. Olivier och Nathalie äger och driver verksamheten tillsammans. Hästarna är välmående och välutbildade. Sadlar och träns är välskötta. De har även en egen uppfödning och har totalt ett sjuttiotal hästar. En genuin och välvårdad hästgård. För att delta krävs det att du är en van ryttare och behärskar skritt, trav och galopp på en stabil häst.

Fritextsökning

Flyg och flygtider

Flyg och flygtider
 
Utresa:       7 oktober Köpenhamn – Montpeiller 10.20-12.50
Hemresa:  11 oktober Montpeiller – Köpenhamn 14.10-16.25
 
Möjlighet att boka anslutning med Norwegian från/till Stockholm
Utresa:      7 oktober Arlanda – Köpenhamn kl 07.00-08.10
Hemresa:  11 oktober Köpenhamn – Arlanda kl 17.10-18.20

Dagsprogram

 • Dag 1: Ankomst, Saintes Maries de la Mer, svart madonna och sandvin…

  Ankomst till Montpellier 12.50.

  Efter bara en halvtimmes färd från flygplatsen kommer vi in i landskapet Camargue. Efter en timme är vi framme i Camargues lilla ”huvudstad” Saintes Maries de la Mer. Vi checkar in på vårt hotell hos Patricia och Stéphane.

  Vi börjar vår Camargue-vistelse med en rundvandring i byn som har många hemliga hörn, härliga vyer och historier. Efter vår promenad provar vi ”Vin de Sable” och Gris de Gris - båda är viner från Camargues sandjord - innan vi äter middag tillsammans.

 • Dag 2: Första ridningen, vita hästar och svarta tjurar …

  Efter frukost åker vi till vårt provensalska stall där alla våra ridturer under vistelsen utgår ifrån.
  Nathalie och Olivier driver stallet som är öppet året runt. Hästarna är alla vita, inridna och utbildade på plats. Vi får först en lektion i hur man rider här, vilket är främst för att arbeta med andra djur, det vill säga tjurar och hästar. Sadeln ser annorlunda ut och är gjord här i Camargue – det är den ursprungliga ”selle française”, franska sadeln.

  Vår första ritt varar i ca två och en halv timme och tar oss mellan sjön Vaccares vida träskmarkertäckta med den regionala algväxten ”salicorne”. Efter ritten äter vi en picknick-lunch tillsammans.

  På eftermiddagen besöker vi Oliviers tjur-uppfödning, vilket betyder att redan efter första dagen har vi grepp om Camargues anda. Tjurarna föds upp i förhoppning om att bli stjärnor på arenan. Vi fårockså beskrivet för oss vad som är en ”Course Camarguaise”.

  Fri kväll och middag på egen hand.

 • Dag 3: Rosa flamingos, Medelhavet på fyrbenta och cykling…

  Efter frukost är vi tillbaka upp i sadeln för en ny ridtur. Denna gång blir det en lite längre tur på tre timmar.

  Vi rider ut till och sedan längs med Medelhavet. Under ritten får vi förklarat för oss det mesta om de imponerande rosa flamingos. - Visste du till exempel att de rosa fåglarna tillbringar hela sitt liv tillsammans som ett par? Men varför är de rosa och står på ett ben? Vi pratar även om andra fåglar och djur.

  Efter ritten äter vi en picknicklunch tillsammans.

  I bästa fall kan vi uppleva en “Course Camarguaise” på arenan, men det är ännu för långt fram i tiden för bekräftelse.

  På eftermiddagen gör vi som önskar en cykeltur längs Medelhavet där vi ser mer av den säregna naturen (Tilläggsarrangemang)

  Fri eftermiddag och kväll.

 • Dag 4: Transhumance

  Frukost, sedan åter en förmiddag hos våra fyrbenta vänner. Efter två dagar i ”selle francaise” har vi nu tillräckligt med erfarenhet för att göra en ”TRANCEHUMANS”, vilket betyder att vi förflyttar lösgående hästar från en plats till en annan, till häst. För att det ska lyckas krävs en viss teknik som Olivier lär oss. Det krävs även ett lugn och en bra relation med hästen. En unik upplevelse, det lovar vi!

  Picknick lunch tillsammans efter ritten.

  På eftermiddagen cyklar vi till en risgård för ett intressant besök. Riset från Camargue är klassat som IGP och är känt i hela Frankrike för sin höga kvalitet.

  På kvällen äter vi en gemensam ”avskeds-middag” i Saintes Maries de la Mer, varför inte en grillad tjurkotlett med Camargue-ris?

 • Dag 5: Provencemarknad, sista doppet och hemfärd…

  Efter frukost finns tid att t.ex besöka Provence-marknaden och njuta av sista förmiddagen i Camargue.

  Vid elvatiden avgår bussen mot Montpellier för hemfärd.

Boka din resa

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
7/10Ingen transportRidresa till Camargue, utan flygresa716 400:-Boka

Hotell

La Casa Marina
Charmigt boutiquehotel beläget vid stranden, men bara en kort promenad från centrala Saintes-Maries-de-la-Mer - ett utmärkt läge med en knapp minut ner till morgondoppet. Patricia och Stephane har hel...
Kontakta oss