Skip to main content

Vandring, mat och vin i södra Frankrike

Vandra och njut av mat och vin i Languedoc, Frankrike

För grupper 8 - 22 personer.

 
Vår idé är att ni ska få uppleva en vecka med skön vandring men utöver det även njuta till fullo av det sydfranska livet och vara med i det vardagliga livet i en sydfransk by. Därför har vi valt boende i tre - fyra hus i den lilla, men färgstarka byn Saint Papoul som är en levande liten by med 800 invånare. Här finner man det mesta, bageri, skola, läkare, épicerieaffären ”Hos Alice”, frisören ”Praline”, apotek, ett kloster med Katarhistoria och stenhuggen konst från Maître Cabestany, dagis, murare, restaurang samt trevliga Saint Papoul-bor. På kvällarna kan ni välja att laga middag hemma eller gå till restaurangen eller till Alice.
 
Languedoc Roussillon som fram till 80-talet har varit känt för att endast göra enkla bordsviner har förändrats drastiskt under de senaste 25 åren som vinregion. I dag kommer vinodlare från Bordeaux, Bourgogne och Kalifornien för att investera i denna intressanta region. Languedocs viner klättrar högre och högre på den världsliga toppvinlistan. Gammal Grenache, krokiga carignanplantor kan ge unga vinmakare utan rötter i den traditionella franska vinfamiljen sitt livs chans.
 
Förutom vin har Languedoc mycket att erbjuda med sina olika markmåner och klimat. I väster finner vi bördig mark som är perfekt för ank-uppfödning, ankan omvandlas senare till ”foie gras” samt är en av ingredienserna till den lokala ”slow-food-grytan” Cassoulet.
I Minervois och Corbières finns oerhört fattig mark där bara oliver och vin kan växa och i den södra gränsen till Medelhavet, salttillverkning och ostron. Gastronomin är rik med underbara råvaror.
Kultur är närvarande i massor med mystik runt omkring katarerna, ”folket” som förintades i början på 1200-talet, men som fortfarande finns kvar med sin själ i regionen. Landskapet skiftar i hastig form och vandringlederna är många. Vyerna är växlande och vackra.

Vår egen My Nilsson bor själv i Saint Papoul. Hon har i mer än 20 bott i området, lärt känna de bästa vinbönderna och vet vem som lagar den bästa maten. Hon producerar även sitt eget vin och säljer vin under varumärket My Wine Pinot noir. Du kan följa henne på Instagram under #pinotnoir_mywine. My presenterar sig närmre på plats och innan resan är slut har ni säkert lärt känna den multikonstnär hon är. Det blir en oförglömlig vandrings- och smakresa med genuin fransk mat och regionens vin. 


 
För mer information och bokning - kontakta oss!
 
Fritextsökning

Boende och Priser

Boende: 
Ni bor i fyra olika hus i byn Saint Papoul
 • Maison Marie Louise: Fyra sovrum och tre badrum, trädgård och terrass. 
 • Chez Monique: Fyra sovrum och fyra badrum, trädgård, pool och jacuzzi 
 • Chez Sara: Tre rum, ett badrum och pool
 • Chez Benjamin: ett litet hus med ett rum, kök, badrum, åtta meter från Marie Louise.

Pris per person :
 
11 100 SEK vid 22 pers.
11 600 SEK från 18 pers.
12 800 SEK minst 16 pers.                 

I priset som är beräknat på minst 16 personer, ingår:
 • Logi i olika hus i St Papoul med frukost
 • Tre picknick, en lunch och två middagar enligt programmet
 • Vin och vatten till luncher, middagar inlagda i programmet.
 • Tre vinprovningar
 • Alla vandringar och arrangemang enligt programmet.
 • Transport i buss när det behövs.
 • Flygplats transfer t/r. 
Tillkommer: 
 • Flygresa t/r
 • Övriga måltider och drycker som ej ingår i programmet och personliga utlägg.

Det finns även möjlighet att lägga till eller byta en dag mot en heldag vid Medelhavet med vandring och ostronprovning.

Dagsprogram

 • Dag 1: Ankomst, vinprovning, och grillad anka

  Ankomst till Montpellier eller Toulouse under eftermiddagen.
  (Montpellier 2 timmar från St Papoul – Toulouse, knappt en timme)

  Det första vi gör när ni landat i Saint Papoul är en rundvandring i byn för att lära känna er sydfranska by. Ni går förbi alla era hus och ni checkar in på de olika adresserna som är på mindre än fem minuters gångavstånd från varandra.

  Därefter möts vi för en gemensam vinprovning antingen på terrassen hos Marie-Louise eller i matsalen Chez Sara.

  På kvällen grillar vi anka och äter middag tillsammans.

 • Dag 2: Första vandring upp till Verdun, picknick och klostergång …

  Efter frukost, som ni äter i vartdera huset, träffas vi för er första vandring.

  Ni går från Saint Papoul upp till byn Verdun Lauragais som ligger på de första sluttningarna på Svarta bergen. Vid lunch får ni er pick-nick serverad.

  Tillbaka till fots till Saint Papoul. Hela vandringen är på tolv km med lite höjdskillnader.

  Senare på eftermiddagen besöker ni klostret i St Papoul.

  Fri kväll.

 • Dag 3: Vinplantor, vinodlare och Carcassonne ….

  Efter frukost åker vi direkt ut till vinlandskapet och besöker en vinodlare. Vi börjar med en kortare vandring, ca 40 minuter där vi presenterar vinplantor och deras sätt att växa. Vi provar sedan vingårdens alla viner.

  Färden fortsätter till den imponerande staden Carcassonne! Denna mäktiga stad där grunderna lades på romartiden. La Cité är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa, med grevepalats och dubbla stadsmurar som omger hela stadskärnan. Walt Disney kunde inte gjort medeltiden bättre!

  Efter en kort rundvandring får ni tid till fri lunch och fri eftermiddag i staden.

  Tillbaka till St Papoul vid 17-tiden.

  Fri kväll.

 • Dag 4: Canal du Midi, keramik, och baguette

  Frukost och sedan transport ner till Canal du Midi. Canal du Midi är liksom Carcassonne, klassad som världsarv av UNESCO. Längs med kanalen finns ”le chemin de halage”, gångvägen som tillät kanalbåtarna att dragas fram från innan motorerna uppfanns. Naturligtvis är vandringen näst intill platt men likväl förtjusande.

  Ni stannar till och besöker det mest charmiga och genuina keramik tillverkaren i regionen, kanske i hela Frankrike, La Poterie Not.

  På morgonen har ni fått med er en matsäck - klassisk fransk baguette med ost och skinka. Den stannar ni till och äter längs med kanalen när det passar. Längden på vandringen bestämmer vi efter er önskan.

  Transport tillbaka till St Papoul.

  Fri kväll.

 • Dag 5: Katarer, slott med trappor och trevligt vinbesök…

  Frukost och därpå transport 30 minuter bort till ett fascinerande katarslott. För att uppleva platsen till fullo debuterar ni med en vandring som kan göras längre eller lite kortare efter behag. Emellertid går det inte att undvika relativt branta trappor, men som utlovar en häpnadsväckande utsikt.

  Efter vandringen träffas vi på bistron nedanför för en tre-rätters lunch. Köket och kocken är densamma som den en-stjärniga krogen i byn!

  På eftermiddagen besöker vi ytterligare en vingård med vinprovning.

  Transport tillbaka till St Papoul.

  Fri kväll.

 • Dag 6: Vandring, quiche, köksträdgård och fransk kväll…

  Frukost och vandring.
  Denna dag vandrar vi från Saint Papoul riktning söderut mor en naturlig källa och kapell. Möjlighet att besöka en ekologisk köksträdgård i grannbyn.
  I er picknick finner en Quiche Lorraine, en fransk specialitet och lagad av Fabrice, bagaren i Saint Papoul. Vandringen är totalt på 12 km.

  På kvällen träffas vi för en ”hemma hos” kväll hos My. Här provar vi mer vin och äter något franskt tillsammans.

 • Dag 7: Frukost och hemfärd

  Frukost och därefter hemfärd

  Transfer till flygplatsen.

  Aurevoir - a bientôt!

Kontakta oss