30

mar
2020

Intervju med Sara Silfverberg

Posted By : Equi Tours/ 189

Yoga är en träningsform som passar extra bra nu i Corona-tider, att träna hemma i vardagsrummet. Kanske helt på egen hand eller via en digital yogalektion? Mer yoga, individanpassad och i grupp, blir det på våra härliga Yoga- och Ridresor i maj & september. Vi passade på att ta en pratstund med Sara Silfverberg för att lära mer:

Hej Sara!

På våra Yoga & Ridresor i maj och september har vi glädjen att träffa och utöva yoga med dig. Du är bland annat såväl yogainstruktör som tränare inom klassisk dressyr. Berätta lite mer om dig själv?
Jag har alltid varit intresserad av hästar och hälsa, vilket har format mitt liv på många sätt. 

Jag är en riktigt passionerad hästtjej, uppvuxen med hästar på landet. I min uppväxt hade vi Nordsvenskar och gotlandsruss, körde i skogen och red på tur, men mitt intresse växte mer och mer och tog mig så småningom runt i världen. När jag gick i gymnasiet åkte jag till Gotland för att jobba med hästar, där jag fick upp ögonen för Western och Horsemanship. Strax därpå blev jag tillfrågad om jag ville åka till USA, Kalifornien och jobba med hästar just inom Horsemanship hos Pat Parelli. Och det ville jag ju så klart! Hos Pat Parelli blev jag mer och mer intresserad av inlärningsmetodik och dressyr, fast mer själva dresserandet och inte sporten som sådan.

Efter några år i USA ville jag utforska fler raser och drömmar, och styrde kosan till Island där jag blev fast i ett par år till. Island var liksom så vackert och vilt och hästarna var magiska och fångade mitt hjärta. Jag jobbade som beridare på en gård på södra island, Kirkjubaer, där jag red in, tränade och tävlade islandshästar med hög kvalitet. Där mötte jag mitt livs kärlek, en gul vacker islandshäst vid namn Odinn.

Jag bestämde mig för att prova att utbilda Odinn i dressyr, och snart blev jag så fascinerad av dressyren, i synnerhet den klassiska, att jag packade min resväska, tog med mig Odinn, och for till Tyskland, där jag sedan blev kvar i många år. Jag bodde och tränade för klassiska förebilder som Bent Branderup, Egon von Neindorf och Arthur Kottas Heldenberg. Där byggde jag också upp ett litet träningsstall där jag bara tränade hästar inom klassisk dressyr. Vilket underbart liv! Hemlängtan till Sverige gjorde sig till slut påmind och jag styrde flyttlasset hemåt, fann mig ett drömställe på Österlen, och där bor jag än idag.

Jämte dressyren har jag länge varit intresserad av hälsa. Fysiskt, emotionellt och spirituellt välmående är viktigt för mig, framförallt som tränare och ryttare. Att hitta fokus, balans, trygghet i sig själv är värdefullt för alla, ryttare eller inte. Men som ryttare, om man kan ha tillgång till redskap för att förstå sin egen kropps utmaningar och möjligheter, kan man guida sin häst bättre. Sedan är ju yoga ett underbart komplement för ryttare, som ständigt jobbar med kroppen, att få avslappning i muskler, leder och fascia. Kombinationen yoga och hästar är fantastisk!

Vilken verksamhet bedriver du idag på Lovetown Castle?
Hem till oss kommer både ryttare och hästar på träning och utbildning. Vi har en liten kvalitativ träningsverksamhet för hästar inom klassisk dressyr och modern sportsdressyr, där vi utbildar, tränar, tävlar och föder upp kvalitativa dressyrhästar och islandshästar. Och så har vi ett litet välkomnande retreat-center för människor och i synnerhet ryttare, där vi håller yoga, wellness retreat, konferenser och kurser.

Jag har under åren arbetat med att utveckla specifik Yoga för Ryttare, som nu är ett välkänt och väldigt uppskattat koncept. Jag har haft förmånen att yoga med hundratals ryttare på ridskolor och institutioner runt om i Sverige, på Falsterbo Horse Show, på Tullstorp, på Bollerup, med unga och med gamla ryttare från olika genrer. Tillsammans har vi lärt oss så mycket, om ryttarens behov, utmaningar och möjligheter.

Just nu under corona-tider, när det inte är lika lätt att åka runt till skolor och anläggningar, har vi skapt en Facebook grupp som heter “yoga med sara”, där alla som är med kan yoga tillsammans online istället, via zoom. Kom med Du också!

Hur fastnade du själv för yoga?
Jag hade en period i mitt liv när jag var riktigt sjuk. Som en del av behandlingen åkte jag iväg på en resa där jag provade yoga. Det var magiskt. Det var som att få dricka vatten när du är riktigt törstig. Efter det har jag yogat, varje dag, för min egen skull.

Efter många år av egen yogapraktik bestämde jag mig för att utbilda mig till yoga lärare. Efter en utbildning blev det många vidareutbildningar inom olika genrer och yogastilar. Idag älskar jag mjuk och lugn yoga. Jag springer gärna, cyklar och tränar simning, men yogan är för mig ovärderlig i form av att hitta längd, utrymme och mellanrum i kroppen. Avslappning för kropp och själ.

Har du några tips på hur vi ska ladda upp hemma inför resorna?
Har du yogat innan är du lika välkommen som om du inte alls har yogat tidigare, då all yogaundervisning är anpassat efter Dig som individ! Så rent kroppsligen behöver du inte förbereda dig.

Jag tycker det allra viktigaste är att kunna slappna av och njuta i stunden. Så är det något som är en bra förberedelse, så är det att vara utvilad, ha rensat i kalendern så inga onödiga samtal behöver tas, och bara se till att njuta. Av hästarna, av naturen, av sällskapet, av maten, av yogan och av stunderna tillsammans. Det är ju ändå lite magiskt, att kunna få rida, njuta av islandshästar, god mat och yoga på vackraste Österlen!

Tack Sara! Vad härligt det låter! Då ses vi i maj – och innan dess digitalt via Facebook och Zoom.

Läs mer och boka din resa här: Yoga & Ridresa på Österlen, maj 2020 – Fullbokat!
Läs mer och boka din resa här: Yoga & Ridresa på Österlen, september 2020