Skip to main content

Intervju med Helen Nilsson, Andalusien

Möt Helen Nilsson - PRE-älskare, fotograf och vår ciceron i Andalusien!  

Hej Helen, du var en av de första som importerade PRE till Sverige och nu bor du i Estepona i Spanien och hjälper andra att hitta sin drömhäst och få hem den till tex. Sverige - berätta lite om dig själv och din PRE-resa!

"- Jag var en av de första som importerade PRE till Sverige. Det fanns endast 17 PRE i Sverige då jag tog hem mina 3 hästar från Spanien år 1994. Jag hade redan från början en önskan att tävla i dressyr med PRE. Priserna för PRE var ungefär detsamma då som nu. Givetvis så betalar man nu mer om man söker en välutbildad lite äldre häst.

Vi bodde på och totalrenoverade en Gård i Höllviken i Skåne vid den tiden, med inriktning på avel av svenska halvblod samt inackordering av hästar. Mina sista halvblod var "stöpta som PRE" med kortare rygg, massor av expressiv hals etc. men de saknade det temperament jag sökte. 

Då, under åren 93-94 åkte jag i skytteltrafik till Spanien för att hitta min drömhäst. Jag fann till slut 3 hästar: en 3 årig hingst Ibice, ett 1 årigt sto och en Andalusisk 4 årig hingst som hette Bonito. 

Jag har haft en enorm glädje av alla 3 hästarna som nu av ålder gått ur tiden, bla. tränade jag Ibice för Elisabeth Lundholm under 1994-98. Hon var/är väldigt öppen för alla hästar oavsett ras. Det var en fantastisk tid! 

Elisabeth bjöd in mig och Ibice på en dressyrdomarutbildning som hon höll i. Det var oerhört intressant att se resultatet av domarnas bedömning av Ibice. De flesta var otroligt positiva redan då på 90 talet, men de fanns de som senare dömde mig tillsammans med Ibice som hade sin uppfattning klar redan när dom såg en lång typisk Spansk fläta längs hans nacke.Det var då det... Nu 2023 så är jag övertygad att vi kommer att se många fina Iberiska hästar på prispallen Internationellt.

Under 2023 går jag in på mitt 24:e år som boende i Spanien och varje dag är jag glad att vi vågade ta steget att satsa på Iberisk häst samt flytta från Höllviken till Spanien. Så mycket positivt har skett i landet och framförallt vad gäller djurhållning".

Vad är det viktigaste du tittar efter när du söker hästar till dina kunder? Är det något du alltid kräver eller aldrig ger avkall på? 

När jag söker häst till mina kunder så är det viktigt att få så mycket information som möjligt angående kundens förväntningar. Vill man ha en vacker trevlig häst med mycket man? vill man använda den för avel? vill man njuta av att träna sin häst eller är drömmen att komma ut och tävla? Superviktigt i alla lägen är dock ett bra temperament! 

Det finns ju en del skillnader i hästhållning, träning och hantering av hästar mellan Spanien och Sverige - hur ser du på det? Vad är det viktigaste att tänka på när man söker häst i Spanien? 

Här finns tyvärr fortfarande många Spanska ryttare som rider och tränar sina hästar under ganska stränga förhållanden. Hästarna rids strikt 1 tim/dag (om dom har tur!), resten av tiden står de i sin box. Hästarna lever och hanteras i en strikt ram och många går aldrig eller sällan ute i hage. När jag söker häst lägger jag de hästarna och ryttarna åt sidan.

Det kan vara en utmaning att få hem en häst till Sverige som hanterats enligt ovanstående inramning. Längtan efter den individ man provade i Spanien , att få hem den till Sverige och ge den allt den inte hade i Spanien och släppa ut hästen i hage… Tyvärr kan hästen om man har otur ändra beteende när alla ramar den hade i Spanien försvinner och bli en svår häst att hantera och njuta av. Men med fina stuterier, bra hantering och uppfödning samt trevliga ryttare/beridare så har vi bra förutsättningar att utgå ifrån.

Men det finns ju också en hel del fantastiska upplevelser kopplat till just hästar där du bor - har du några magiska ögonblick eller upplevelser att dela med dig av?  

Magiska ögonblick är många! Att ha möjligheten att följa de uppfödare som i många fall är 70 år eller äldre ta till sig nya tankar om god hästhållning och som vågar satsa på bra underlag på ridbanor och bra ryttare/beridare från 4 års ålder och upp – det är magiskt

Vi arrangerar återkommande resor till Andalusien med fokus på PRE-hästen, avel och ridkonst - berätta mer om vad man kan förvänta sig av dessa resor!

På mina resor med And More Equitours får vi uppleva Magi – fantastiska hästar, stuterier och anläggningar med god hästhållning samt ridkonst på högsta nivå.

Med min mångåriga erfarenhet av såväl den Spanska kulturen som djupa och breda kontakter med uppfödare och ryttare hoppas jag som ciceron kunna inspirera och ge våra deltagare en riktigt god inblick "behind the Scenes" i Andalucia - genom unika möten med uppfödare, ryttare och hästar och givetvis den spanska maten, drycken och kulturen!

Helen är också en duktig fotograf och lär bla. ut konsten att fotografera hästar - hon har tagit de flesta bilderna vi använder till våra resor till Andalusien. Ovan Juan Lopez-Dobao på en privat clinic på Yeguada El Romerito. 

Att få ta del av din passion Helen - för hästar generellt och PRE specifikt är otroligt lärorikt och spännande, liksom möjligheten att lära känna Andalusien, dess kultur, goda viner och mat - det är pricken över i! 
 
Läs om och låt dig inspireras av vår resa till Andalusien 2022!
 

Följ Helen på Facebook och Instagram 

Fritextsökning