Skip to main content

Inspiration från Prix d'Amerique 2023

Här bjuder Albin Engdahl, Travcash.se på sina upplevelser och tankar från resan till Paris och Prix d'Amerique 2023!

 

Sista helgen i Januari. Ett ständigt återkommande samtalsämne, med en betydelse som varenda travfantast kan göra en utläggning kring i sömnen. Min och Travcash resa tog sin början fredagen den 27/1 klockan 07.15 då ett flygplan fyllt av spänning och förväntan beträdde ett något kylslaget Arlanda i sin målsättning att nå hela vägen till Charles de Gaulle, Paris. Prix d'Amérique. Världens tuffaste travlopp. Många har misslyckats. Några få har skrivit in sig i historieböckerna. Nu var det min tur, tillsammans med ett alldeles förträffligt sällskap i form av EquiTours, att få beskåda kolstybben på nära håll och ta del av den atmosfär som lindar in storheten när en ny sida utformar sig. En ovanligt öppen upplaga stod på tapeten enligt många, men när väl ljudkulissen lagt sig efter målgång var det precis som vanligt med en viss "Kungen av Vincennes" att hylla...

Efter landning på Charles de Gaulle mötte en taggad duo upp från EquiTours och vallade skocken travfantaster, likt fåraherdar, till vidare transfer mot respektive hotell. Genomgående för hela den här resan var verkligen att allting var tajmat och klart in i minsta detalj, på ett sådant vis att självaste Gösta Ekman säkerligen drog på smilbandet från sin position uppe bland molnen. Lite egen tid i den franska huvudstaden erbjöds också resenärerna, men för undertecknads del bar det av mot den årliga travmässan ute på Vincennes. Här stod alla de stora uppfödarna och hästägarna på rad, för att på sitt egna lilla vis bjuda in till konversation och framtida samarbeten genom servering av champagne och ostron. Ett mycket uppskattat evenemang fick jag lära mig och visst var det häftigt!

Kvällen spenderades sedan på en lokal restaurang med landets delikatesser på menyn. Det som framförallt går att förvänta sig kring det franska köket är att maten är vällagad och att portionerna är stora. Precis som britterna är man inte heller rädd för att slänga med pommes frites överallt och ingenstans, vilket kanske inte är konstigt då man vill stoltsera med sin utveckling av den klassiska potatisen en gång i tiden. Mätt och belåten riktade man sig därefter in mot en ny dag.

Lördagsförmiddagen blev ytterligare en upplevelse då "turistbussen" tog sikte mot Grosbois. Denna pärla till träningsanläggning öppnar upp möjligheter för såväl gästande tränare som inhyrda tränare under en längre period att träna på ett fenomenalt underlag året om och banor och backar i alla lutningar och längder finns att tillgå.

Vi fick fatt i trion Pierre Belloche, Marie Norberg och Jörgen Westholm bland alla stallen och här kan man verkligen säga att man fick olika perspektiv. Pierre Belloche, som är en upcoming man i fransk travsport, tog sig tid att berätta mer om sin verksamhet trots att stress och nervositet säkerligen plågade inför morgondagen med stjärnskottet Horsy Dream. Marie Norberg, å sin sida, har lyckats ta sig från Sundsvall till en plats i Frankrike på ett imponerande vis och tränare hade två av stallet sju hästar till start under helgen. En mycket intressant livshistoria att lyssna på och visst håller man en tumme för att framgångar kommer att komma med tiden.

Jörgen Westholm var som vanligt på ett härligt humör och pratade om allt mellan himmel och jord. En härlig avslutning på rundvandringen innan det bar av mot Vincennes för lördagens tävlingar, vilket blev ytterligare en upplevelse då detta var undertecknad första besök på den gigantiska anläggningen. Vinnarna i sig satte sig inte på minnet, men däremot själva helheten med allt ifrån omfattningen på själva bankroppen till de pittoreska totoluckorna och de hemska cheeseburgarna. 

Efter en energikrävande dag fanns det inte annat att göra än att hämta nya krafter, då det även väntade en kväll av yppersta klass. Här skulle det nämligen till att käkas trerättersmiddag i den högklassiga restaurangen Terrass (även namnet på hotellet) som verkligen bjöd på en kombination av hänförande utsikt över Paris och mat i toppskiktet. Undertecknad kunde dock inte slappna av till fullo, då det skulle till att hållas en dragning tillsammans med Kristin Riise Ödegård kring morgondagens tävlingar inför alla gästerna, men det hela slutade i dur och alla var nu mätta, nöjda, belåtna och även väl pålästa. 

Å så var vi då framme vid söndagen! Väntan var över! Nu skulle det till vankas travfest och undertecknad visste inte vad som gick att förvänta sig. Efter att bussen parkerat i anslutning till sista sväng kom man då till publikplats efter en kortare språngmarsch. Här började redan platserna sina över de breda läktarna (trots att det var gott om tid kvar innan första start) och visst svajade det på bra då en DJ snurrade plattor i mitten av det hela. En festlig stämning som verkligen gick att ta på! Väl dags för start var det även en speaker som gjorde precis ALLT för att hålla igång folkmassan och referenten gjorde i sin tur sitt för att bringa spänning. Ett evenemang som sannerligen höll måttet.

Känn stämningen i klippet här! 

Innan huvudnumret skulle till att gå av stapeln slog arrangören på stora trumman med alla möjliga former av intressanta inslag. Till att börja med kom mannen med Prix d'Amérique-pokalen via en helikopter och anlände till vinnarcirkeln genom fallskärmshoppning till de vajande amerikanska flaggorna från folkhavet. Därefter var det parad av en hel drös kusar i olika "battle formations" som fick oss alla att ta en funderare kring varför loppet uppkom från alla första början. Sen kom en uppskattad defilering av forna topphästar som gjort sig tillkänna tidigare i det anrika racet. Kesaco Phedo, Jag de Bellouet, Meaulnes du Corta och Up And Quick såg alla välmående och laddade ut på ett sätt som att de trodde att de nu skulle till att leverera på nytt inför alla fans. En höjdare som undertecknad gärna ser Elitloppsarrangören kopiera rakt av, faktiskt. 

Väl i själva Prix d'Amérique blev det precis på det sätt som snacket gick nere i Paris. Offensiva Yoann Lebourgeois rattade nämligen Don Fanucci Zet till ledningen i ett tidigt skede och där skulle hästen köras, vilket i sin tur skulle öppna upp loppet ytterligare. Förhandsfavoriten Idao de Tillard kastade sig förvånande i galopp och Eric Raffin hamnade, för en gångs skull, helt fel på det med sin uppsittning Horsy Dream. Detta öppnade alltså upp det för "Kungen av Vincennes" som via sin erfarenhet satt med is i magen en bra bit ner i fältet, för att därefter släppa lös sin springare Hooker Berry över upploppet till överlägsen seger och ekipaget bars fram av en vrålande publik. Segergesten gick inte att ta miste på och välkomnade, i samma veva, in undertecknad till att definitivt uppleva den här festen på nytt. Viva la France!

Merci! Au revior! À bientôt!

Albin “Referenten” Engdahl, Travcash.se 

 

Fritextsökning