Skip to main content

Intervju med Sara Silvferberg

Hej Sara!

På våra Yoga & Ridresor har vi glädjen att träffa och utöva yoga med dig. Du är bland annat såväl yogainstruktör som tränare inom klassisk dressyr. Berätta lite mer om dig själv?

Jag har alltid varit intresserad av hästar och hälsa, vilket har format mitt liv på många sätt. Jag är en riktigt passionerad hästtjej, uppvuxen med hästar på landet. I min uppväxt hade vi Nordsvenskar och gotlandsruss, körde i skogen och red på tur, men mitt intresse växte mer och mer och tog mig så småningom runt i världen. När jag gick i gymnasiet åkte jag till Gotland för att jobba med hästar, där jag fick upp ögonen för Western och Horsemanship. Strax därpå blev jag tillfrågad om jag ville åka till USA, Kalifornien och jobba med hästar just inom Horsemanship hos Pat Parelli. Och det ville jag ju så klart!

Hos Pat Parelli blev jag mer och mer intresserad av inlärningsmetodik och dressyr, fast mer själva dresserandet och inte sporten som sådan.Efter några år i USA ville jag utforska fler raser och drömmar, och styrde kosan till Island där jag blev fast i ett par år till. Island var liksom så vackert och vilt och hästarna var magiska och fångade mitt hjärta. Jag jobbade som beridare på en gård på södra island, Kirkjubaer, där jag red in, tränade och tävlade islandshästar med hög kvalitet. Där mötte jag mitt livs kärlek, en gul vacker islandshäst vid namn Odinn.Jag bestämde mig för att prova att utbilda Odinn i dressyr, och snart blev jag så fascinerad av dressyren, i synnerhet den klassiska, att jag packade min resväska, tog med mig Odinn, och for till Tyskland, där jag sedan blev kvar i många år. Jag bodde och tränade för klassiska förebilder som Bent Branderup, Egon von Neindorf och Arthur Kottas Heldenberg. Där byggde jag också upp ett litet träningsstall där jag bara tränade hästar inom klassisk dressyr. Vilket underbart liv!

 

Hemlängtan till Sverige gjorde sig till slut påmind och jag styrde flyttlasset hemåt, fann mig ett drömställe på Österlen, och där bor jag än idag.Jämte dressyren har jag länge varit intresserad av hälsa. Fysiskt, emotionellt och spirituellt välmående är viktigt för mig, framförallt som tränare och ryttare. Att hitta fokus, balans, trygghet i sig själv är värdefullt för alla, ryttare eller inte. Men som ryttare, om man kan ha tillgång till redskap för att förstå sin egen kropps utmaningar och möjligheter, kan man guida sin häst bättre. Sedan är ju yoga ett underbart komplement för ryttare, som ständigt jobbar med kroppen, att få avslappning i muskler, leder och fascia. Kombinationen yoga och hästar är fantastisk!

Fritextsökning