Skip to main content

Vin och Gastronomi i Languedoc, 19-23 april 2023

Bo på slott i sydfransk by, träffa vinodlarna bakom etiketten, prova, dofta och smaka!

Bo på slott i sydfransk by - Äta och upptäcka nya smaker - Prova, dofta, känna vin - Träffa vinodlare bakom etiketten - Trampa garrigue - Äta ostron - Glida fram på Canal du Midi -  Historia, Kultur, Katarer - Charmiga sydfranska marknader...
 

Languedoc Roussillon som fram till 80-talet har varit känt för att endast göra simpla bordsviner har förändrats drastiskt under de senaste 25 åren som vinregion. I dag kommer vinodlare från Bordeaux, Bourgogne och Kalifornien för att investera i denna intressanta region. Languedocs viner klättrar högre och högre på den världsliga toppvinlistan. Gammal grenache, krokiga carignanplantor ger ibland unga vinmakare utan rötter i den traditionella franska vinfamiljen sitt livs chans.

Förutom vin har Languedoc mycket att bjuda på med sina olika jordmåner och klimat. I väster finner vi bördig mark som är perfekt för ank-uppfödning, ankan omvandlas senare till ”foie gras” samt är en av ingredienserna till den lokala ”slow-food-grytan” Cassoulet.

I Minervois och Corbières finns oerhört fattig mark där bara oliver och vin kan växa och den södra gränsen till Medelhavet, salttillverkning och ostron. Gastronomin är rik med underbara råvaror. Kultur i massor med mystik runt omkring "katar-folket" som blev förintat i början på 1200-talet men som fortfarande finns kvar med sin själ i regionen.

Alla dessa skatter kommer ni att njuta i fyra dagar som om ni vore Medelhavets värsta pirater!

Vår egen My Nilsson blir er ciceron på resan. I mer än 20 år har hon bott i området, lärt känna de bästa vinbönderna och vet vem som lagar den bästa maten. Hon producerar även sitt eget vin och säljer vin under varumärket My Wine Pinot noir. Du kan följa henne på Instagram under #pinotnoir_mywine. My presenterar sig närmre på plats och innan resan är slut har ni säkert lärt känna den multikonstnär hon är. Det blir en oförglömlig smakresa med genuin fransk mat och in i vinets vindlande värld. 

Låt dig inspireras av en film från vårt boende under vistelsen - slottet Château de Moussoulens!

OBS! Endast 16 platser. Välkommen att boka!


Rekommenderade flyg och flygtider: 
Vi rekommenderar att ni bokar flyg som landar kring kl 12.00 den 19e, hemresa efter kl 14.00 den 23e.
Lufthansa /Brussels Airlines från Köpenhamn (går även från Landvetter och Bromma)  
19/4 06.55-11.20 (via Bryssel)
23/4 16.35-22.35 (via Bryssel)
Fritextsökning

Dagsprogram

 • Onsdag 19 april: Ankomst med vin, appellation och middag i charmig medeltidsstad

  Ankomst med flyg på eftermiddagen. Från Toulouse till Carcassonne tar det 1h30 med buss.
  Vi ger oss direkt in i den passionerade världen av mat och dryck som är typisk för regionen.

  Vi börjar med en vinprovning på en av vingårdarna väster om Carcassonne.

  Sedan kör vi till vårt boende i byn Moussulens, Château de Moussulens där slottsmadamen Anne Marie tar emot oss.

  Vi fortsätter med en aperitif på slottet och äter sedan middag lagad av slotts-Madamen.

 • Torsdag 20 april: Rundtur, Canal du Midi

  Efter frukost och kanske en morgonpromenad, åker vi till Canal du Midi.
  Canal du Midi är liksom Carcassonne klassad av UNESCO som världsarv.
  Här stiger vi på en öppen kanalbåt och har vinprovning bland Languedocs olika appellationer och vinodlare. Efter vinprovning i båtens lugna takt stannar vi till vid ett slusshus och äter en picknicklunch.

  Därefter åker vi vidare in i vinlandskapet till Minervois. Här stannar vi i cypresslandskapet och provar vin antigen hos Pierre Cros, Raymond Julien eller Jean Baptiste Senat.
  På senare eftermiddag åker vi till medeltidsstaden Carcassonne, La Cité. Det finns nämligen två Carcassonne! Denna mäktiga stad där grunderna redan lades på romartiden. La Cité är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa, med grevepalats och dubbla stadsmurar som omger hela stadskärnan. Walt Disney kunde inte ha gjort medeltiden bättre!
  Efter en kort rundvandring och apéritf går vi till Elodie strax bakom stadsmuren och äter en god middag i underbar miljö.
  Mätta och nöjda åker vi tillbaka till slottet.

 • Fredag 21 april: Heldag vid Medelhavet, salta ostron…

  Vin, kloster, ostron, kanske flamingos och get på strand...

  Vi styr kosan ut mot medelhavskusten och börjar med att besöka Abbaye de Fontfroide, ett av de vackraste klostren i Europa. Det grundades 1093 och har haft stor betydelse i Languedocs och catharkulturens historia. Platsen är vacker och magisk. Ni besöker den i egen takt.

  Vi äter även lunch på klostrets restaurang.

  Sedan blir det eftermiddag med vy över hav och vinplantor. Ytterligare ett besök på vingård antigen Mas des Caprice eller Château Montfin.

  Som apéritif stannar vi hos en ostronodlare och får provsmaka havets läckerheter.

  På vägen tillbaka stannar vi i den sydfranska staden Narbonne där Canal du Midi lugnt rinner igenom stadens centrum. Här får ni egen tid att strosa, upptäcka och äta middag.

 • Lördag 22 april: Promenad i garrigue, Cabrol, katarer och lunch på Michelin-bakficka...

  Efter frukost åker vi till Cabardès och käre Domaine Cabrol.
  Om ni önskar går vi först en promenad på den 100 hektar stora domänen i garriguen* och diskuterar "terroir". Sedan blir det vinprovning på gårdens alla viner.
  Efter vinbesöket stannar vi till vid ett Katar-slott där ni får fin utsikt och höra den dramatiska och tragiska historien.

  Vi avslutar med lunch i den lilla byn hos Jean Marc. Jean Marc har en stjärna på framsidan och vi äter på hans trevliga bakficka. Tillbaka till slottet för avkoppling och sedan Cassoulet-middag.

 • Söndag 23 april: Promenad, boules och hemfärd

  Frukost, en promenad eller kanske ett parti boules.

  Vi äter gemensam söndagslunch och därefter dags att säga farväl!

  Transfer till flygplatsen. Program anpassas efter flygtider.

 • * Garrigue

  Garrigue är en vegetationstyp i Medelhavsområdet. Den förekommer på kulturpåverkad torr mark. Växtligheten är ofta låg, tornig och ständigt grön. Många arter har väldoftande och ludna blad.

  Exempel på växter som är förekommer i garriguen är stenek, kermesek, aleppotall, buxbom, rosmarin, lavendel och timjan. Mot öster ändrar garriguen karaktär och kallas ofta frygana. I fryganan finns mer kuddbildande växtlighet och lökväxter.

Boka din resa

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
19/4Ingen transportSydfrankrikes skatter - Languedoc415 900:-Boka

Hotell

Château de Moussoulens
Château de Moussoulens , vars äldsta delar är från 1100-talet, ligger i en typisk vinodlingsby i Languedoc. Dess närhet till Cité de Carcassonne och Canal du Midi, i hjärtat av Cabardés gör det...
Kontakta oss