Skip to main content

Vin och Gastronomi i Toscana, 14-18 sept 2023

Följ med och insup dofter, smaker och ljud från ett annat land!

Varje år i september arrangerar vinorten Panzano i Chianti en vin-festival, Vino al Vino. Vi har sett till att förlägga denna resa till Toscana så att ni kan få vara med och uppleva denna fest till druvans ära!

Vår resa till Toscana och vindistriktet Chianti bjuder på vinupplevelser, italiensk kokkonst och hantverksturer i det historiska Florens, ja resan bjuder även på arior från Italiens främsta kompositörer. Häng med och vakna upp till utsikten över vinfält och olivlundar varenda morgon under denna 5 dagars resa.

Vi bor på Fattoria e villa di Rignana! Halvvägs mellan Florens och Siena finns la Fattoria e Villa di Rignana. I den underbara, stora trädgården med gamla ekar och tallar hittar vi infinitypoolen, kapellet och den underjordiska källaren, allt omgivet av olivträd och vinodlingar. Det här är en perfekt plats för avkoppling. Detta gårdshotell har alla rum med privat badrum, men en del är placerade utanför, i korridoren. Övriga rum har sitt badrum inne i rummet.  

Vingården med anor från 1800 talet, har återfått sin ursprungliga prakt tack vare den arkitektoniska restaureringen av de nuvarande ägarna, Cosimo Gericke och Sveva Rocco di Torrepadula, som har behållit dess historia och skickligt lyckats blanda konst och natur i en klok kombination.

Under fem dagar besöker vi vingårdar, går på upptäcktsfärd hos hantverkarna i sina verkstäder i Florens, besöker mattillverkare och vinfestivalen i Panzano de Chianti. Vi kryddar med en matlagningskurs där maten sedan serveras ackompanjerad av väl utvalda viner och välkända operaarior.

Reseledare på resan är Anneli Ståhlfors – Skanörtösen som bosatte sig i Paris där hon rotat sig med familj och vänner. Anneli är en färgstark person och ett proffs ut i fingerspetsarna, alltid med en god historia att berätta - oavsett om hon guidar på Louvren i Paris, eller ”reseleder” oss bland vingårdar i Italien.


Rekommenderarde flyg och flygtider:
Vi rekommenderar att ni ankommer Bologna flygplats på förmiddagen den 14/9, resan avslutas 18/9 i Bologna efter lunch (kl 15) eller på flygplatsen ca 17.30.
 
SAS flyg fungerar utmärkt enligt nedan :
14 sep Köpenhamn – Bologna 08.00 – 10.05
18 sep Bologna – Köpenhamn 20.05 – 22.05
 
Anslutning från Stockholm eller Göteborg

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Torsdag 14 september: Ankomst och vinprovning i hjärtat av Chianti

  EquiTours reseledare möter upp er på flygplatsen i Bologna.

  Bussen väntar på oss för att ta oss till vårt första stopp mitt i hjärtat av Chianti. Via skumpiga grusvägar, ligger vingården Poggio al Sole som drivs av Johannes och Kathrin Davaz.

  Familjens ekologiska viner har fått en vegansk certifiering och hela produktionen genomsyras av en hållbar verksamhet. Vi får resans första lunch och vinprovning av Chianti Classico, högst upp på en kulle med fantastisk panoramautsikt. Därefter styr bussen mot la Fattoria e Villa di Rignana för incheckning och lite vila innan välkomstdrinken.

  Efter välkomstdrinken går vi mot La Cantinetta för middag (5–10 min promenad). En familjeägd restaurang där Massimo och hans två söner lagar maten.

 • Fredag 15 september: Hantverkstur i Florens

  Det blir en heldag i Florens!

  Vi möter upp Maria, en svensk kvinna som bott i Florens sedan 1992 och tar med oss ut på upptäcktsfärd hos de mest unika hantverkarna i sina fascinerande och antika verkstäder.

  Maria är från början grafisk designer men hennes stora intresse och nyfikenheten på de undangömda hantverkarna och designers i Florens fick henne att börja knacka dörr och upptäcka vad som ligger bakom ett genuint hantverk och så småningom bestämde hon sig för att öppna upp en unik ny business. Maria berättar om hantverkets betydelse och vilken stor roll den spelat för Florens historia. Visste ni att familjen Medici rikedom från början kom av deras handel med ull?

  Vi blir uppdelade i två mindre grupper där Maria tar er med på en skön promenad i de små och pittoreska gränderna i de mest antika delarna av Florens för att lära känna några av de kvarvarande hantverkarna i Florens under deras arbete och beskåda deras otroliga kreationer. Turen tar ca 2,5 timmar.
  Ett gäng får turen på förmiddagen och den andra efter en gemensam lunch där Maria håller oss sällskap.

  Under de timmar vi inte är på hantverkstur har vi möjlighet att göra Florens på egen hand. Den som vill gå på museer gör det, andra vill kanske shoppa eller titta in i stadens många kyrkor eller varför inte sätta sig på ett torg och njuta av en god kopp kaffe eller ett glas vin och samtidigt studera folklivet.

  Kvällens middag äter vi på La Cantinetta vid hotellet.

 • Lördag 16 september: Fårostfarm och Vinfestival – i Panzano

  Efter att vi ätit en god frukost går bussen mot Fattoria Corzano e Paterno, en familjeägd gård som likt många andra gårdar i Toscana producerar både vin och olivolja.

  Gården som drivs av familjen Gelpe sedan 1971 består av två ägor, Corzano och Paterno, som ligger vackert runt en dal. I dalen ser vi familjens sardiska får gå och beta, från vilka man idag producerar över 15 olika ostar, allt från traditionell pecorino till ostar i roquefort-stil, mjuka och hårda, milda och smakrika ostar. På Corzano e Paterno får vi en guidad tur i ostproduktionen och även en i vinkällaren. Vi avslutar med en ost- och vinprovning som görs till en lättare lunch.

  Efter vin- och ostprovningen går bussen vidare till Panzano där vinfestivalen är i fullgång. Det vackra torget är fullt av stånd där traktens alla vingårdar presenterar sina viner. Det vimlar av folk och festligheter. Vi stannar några timmar och får chansen att prova viner och botanisera bland allt som erbjuds och känna av feststämningen.

  Buss till grannkommunen Greve för middag på egen hand!

 • Söndag 17 september: Matlagningskurs med opera

  Vi börjar dagen med att njuta av att bara vara på la Fattoria e Villa di Rignana, kanske ta en promenad eller bara njuta en stund vid poolen. Vi äter en lätt lunch på terrassen innan bussen går mot Opera in the Kitchen som ligger strax utanför den lilla byn Tavarnelle.

  Väl framme möts vi av en leende person som sprudlar av energi, ivrig att visa oss sin värld och lära oss allt om italiensk kokkonst. Lucrezia har rötterna både i Toscana och Apulien och blandar dessa matkulturer i sina matlagningskurser. Vi börjar med en tur i vinfälten.
  Därefter intar vi vår plats i köket där Lucrezia med hjälp av sin kusin förmedlar sin stora kärlek till kokkonsten och bjuder på sina bästa recept och ger oss många tips. Vi får alla delta och laga maten som vi sen äter vi på terrassen med ännu en vacker utsikt, denna gång medan den toskanska solen går ner bakom kullarna.

  Och bättre blir det! Lagom till middagen ställer sig en operasångare på terrassen, sjunger arior från välkända operor och förgyller hela sceneriet.

 • Måndag 18 september: Lunch och hemfärd

  Vår sista dag besöker vi San Casciano in Val di Pesa, en härlig medeltida by full av små kyrkor och befästningar uppe på en kulle.

  Vi tar oss till Cantinetta del Nonno för att äta en traditionell toskansk lunch innan vi beger oss till flygplatsen i Bologna för hemfärd.

  På måndagar brukar det vara marknad i byn och kanske hinner vi med en tur innan lunch. Alla små byar i Italien har sin marknadsdag en bestämd dag i veckan där familjerna handlar allt från kläder, köksredskap till frukt, grönsaker, ostar och andra delikatesser. Här kan man verkligen få uppleva vardagslivet i en italiensk by.

Boka din resa

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
14/9Ingen transportAnd More - Vin och Gastronomi i ToscanaMer än 816 900:-Boka

Hotell

Fattoria e Villa di Rignana
Halvvägs mellan Florens och Siena finns la Fattoria e Villa di Rignana. I den underbara, stora trädgården med gamla ekar och tallar hittar vi infinitypoolen, kapellet och den underjordiska källaren, a...
Resekalender
Kontakta oss