Matresa till Frankrike med Sven Melander

Departure Date

06 Oct

Duration

4 nätter

Price

16500

Registrering avslutas

2021-08-15

Fullbokad 2021! 

Följ med till Languedoc-Roussillon och upptäck dess gömda skatter

Istället för att sätta dig i fåtöljen och se ännu en feel good-film, följ med oss till Languedoc och upptäck dess undangömda skatter! Här bor du på charmigt vinslott, äter ostron, lagar Cassoulet med Sven och djupdyker i regionens mat- och dryckestraditioner

Nedan program kommer att genomföras utifrån myndigheters rekommendationer och restriktioner med hänsyn till covid-19-pandemin. Programmet kan därför komma att justeras med hänsyn därtill. Vi erbjuder fri avbokning fram till 40 dagar innan ankomst!

 

Languedoc Roussillon som fram till 80-talet har varit känt för att endast göra simpla bordsviner har förändrats drastiskt under de senaste 25 åren som vinregion. I dag kommer vinodlare från Bordeaux, Bourgogne och Kalifornien för att investera i denna intressanta region. Languedocs viner klättrar högre och högre på den världsliga toppvinlistan. Gammal grenache, krokiga carignanplantor ger ibland unga vinmakare utan rötter i den traditionella franska vinfamiljen sitt livs chans.

Förutom vin har Languedoc mycket att bjuda på med sina olika markmåner och klimat.

I väster finner vi bördig mark som är perfekt för ank-uppfödning, ankan omvandlas senare till ”foie gras” samt är en av ingredienserna till den lokala ”slow-food-grytan” Cassoulet.

I Minervois och Corbières finns oerhört fattig mark där bara oliver och vin kan växa och den södra gränsen till Medelhavet, salttillverkning och ostron. Gastronomin är rik med underbara råvaror. Kultur i massor med mystik runt omkring catharerna, ”folket” som blev förintat i början på 1200-talet men som fortfarande finns kvar med sin själ i regionen.

Alla dessa skatter kommer ni att njuta i fem dagar som om ni vore Medelhavets värsta pirater!

Våra ciceroner – under vistelsen kommer att vara Sven Melander och My Nilsson. Sven – som har ett gediget intresse för mat (har bl.a. skrivit en kokbok) och har en aldrig sinande nyfikenhet på intressanta historier och människor – kommer att berätta historier om mat och kultur i området och kanske t.o.m laga mat! My är en passionerad skånska som bor i området sedan 20 år tillbaka. Hennes spetskunskaper är vin, hon kommer att guida oss från odling, vinifiering till själva smakupplevelsen, sedan är hon en fena på att laga mat och vet det mesta om traktens delikatesser.

Ciceron Sven Melander

Information & Priser

På denna resa finns det endast 18 platser! 

Vi bor på Château Guilhem – ett vinslott beläget i Malvies, en liten by som ligger söder om Carcassonne i Languedoc Roussillon. Slottet ägs av familjen Gourdou sedan sex generationer. Slottet är byggt på 1700-talet och gör vin på 35 hektar. Slottsägaren heter Bertrand Gourdou och är en vän till My sedan länge. Själv bor han i Toulouse centrum och använder själva slottet endast vid vinskörden och till helgerna.
Ett stort renoverings-arbete har gjorts i kök och rum. En vacker uppvärmd pool med saltvatten samt ett trevligt utformat kök på uteplatsen.
Här finns 9 rum och 4 badrum, vilket betyder att 2-3 rum får dela på ett badrum.

Pris: 16.500 kr per person.
Transporten Sverige – Toulouse t/r är inte inkluderad, i övrigt ingår nästan allt:

  • Logi 4 nätter enligt program (2 personer/rum)
  • Slottsfrukost dagligen –  à la francaise
  • Lunch torsdag – lördag (3) inkl dryck
  • Middag onsdag – lördag (4) inkl dryck
  • Alla utflykter och vinprovningar enligt programmet
  • Ciceron, reseledare, kock, vinexpert m.m. My Nilsson och Sven Melander

Ingår ej / tillkommer:

  • Flygresa t/r – kontakta oss för förslag på flyg, tider och priser
  • Övriga måltider och drycker utöver vad som ingår i programmet

Program

Dag för dag program, i stora drag

6 oktober

Onsdag - Ankomst med vin, blodkorv och slott....

Ankomst med flyg till Toulouse. Vi ger oss direkt in i den passionerade världen av mat och dryck som är typisk för regionen. Eftersom vi ska bo på ett vinslott i fyra nätter börjar vi med en första vinprovning ”hemmavid” i Côtes de Malepère på Château Guilhem. Här provar vi medelhavsinspirerande viner gjorda på atlantkustdruvor. Vi får en rundvandring med den stiliga slottsägaren, Bertrand eller hans charmerande Cathérine som är ansvarig för vinifieringen. Samtidigt som ni provar vin får ni också prova några av regionens charkuterie-specialiteter. Som tex den läckra blodkorven gjord utan några tillsatser eller mjöl. Nu får ni packa upp väskan och bekanta er med omgivningarna en stund innan välkomst-apéritif och middag. Innan läggdags ska Sven lägga bönorna i blöt….
7 oktober

Torsdag - Cassoulet, vin & gastronomi

Frukost är ofta en lätt historia i Frankrike, en kaffe och en croissant eller annat frukostbröd är standard. Du kommer att få en något förstärkt frukost, gott kaffe eller te men långt ifrån Scandics frukostbuffé – vi tar väl seden dit vi kommer! Idag är det Sven’s och My’s dag, de kommer att ta oss med på den stora Cassoulet-resan. Cassoulet är en gryta som består till stor del av anka, korvar och vita bönor (bland annat). Vi kommer att se var ankan föds upp och bönorna växer, Sven intervjuar och samtalar med människorna bakom råvarorna. En god gryta kräver också sitt vin, därför besöker vi också en vingård där My har egna druvor som hon förädlar till mycket trevligt vin. Det serveras stor picknick-lunch-deluxe bland vinplantorna medan My berättar om sin väg till att göra ett eget vin. Väl hemma på slottet igen ska vi förbereda grytan som ska puttra ett par timmar, alla som vill får vara delaktiga i middagsbestyren. Under tiden tar ni andra det lugnt, umgås eller njuter lugnet med en god bok. Vi avslutar med en trevlig middag på slottet, Cassoulet à la My & Sven
8 oktober

Fredag - Sven's dag med Katarer, Carcassonne och Stjärnor

En ny dag börjar med ännu en fransk slottsfrukost. Idag är det Svens dag, han ska ta oss med på en tidsresa tillbaka till 1200-talet och framåt. Det var då Katarerna – ett folk med en dualistisk grundåskådning – hade ett starkt fäste i dessa trakter. De kallade sig själva för les Bonhommes, ”de goda männen”, underförstått ”de goda kristna” vilket inte gillades av den katolska kyrkan, som krossade och utplånade alla som tillhörde rörelsen. Kanske blir det en magisk vandring i ruinerna efter ett Katarslott, eller en stillsam båtfärd på Canal du Midi som är klassad av UNESCO som världsarv. Lunch på trevlig bistro, och på eftermiddagen besöker vi medeltidsstaden Carcassonne, La Cité. Denna mäktiga stad där grunderna lades redan på romartiden. La Cité är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa, med grevepalats och dubbla stadsmurar som omger hela stadskärnan. Walt Disney kunde inte ha gjort medeltiden bättre! Hemma på slottet hittar vi en stjärnkock bland kastrullerna i köket denna kväll. Vi pratar mat och det dukas upp till apéritif följt av en strålande stjärnmiddag.
9 oktober

Lördag - Två scenario : Vinskörd eller Medelhavet

My hyr en hektar vinplantor på domänen Cabrol. Det kan hända att druvorna är färdiga för att skördas idag. I så fall ingår ni i skördarlaget tillsammans med andra plockare som dyker upp från lite olika byar. Vi börjar klockan 08,00 sedan blir det frukost bland vinraderna klockan 10,00. Arbetar vi på i bra takt är det färdigplockat vid 13-tiden. Då blir det lunch under kastanjeträdet på vingården samtidigt som provning av gårdens alla viner. Tillbaka till slottet för vila och boule. På kvällen blir det ”skördefest” hemma hos My med grillad Côrte de boeuf-middag tillsammans med alla andra plockare. Om det inte är dags för att skörda kommer programmet se ut så här Upp i ottan, för att åka en knapp timme ut till Medelhavskusten. Vi besöker les Salins de Gruissan, där man tillverkar salt sedan många generationer tillbaka. Här går vi en promenad mellan land och hav och får förklarat för oss vad salt egentligen är och vilka olika kvaliteter det finns. Fågellivet här är också något att beundra. Det är inte omöjligt att vi får se flera arter av flamingos, men tyvärr går de inte att förboka … Efter vårt salta besök beger vi oss längst ut på Gruissans udde. Gruissan är känt inte bara för sitt salt utan också sina ostron. Hur föder man upp ostron? Det får vi berättat för oss och sedan blir det naturligtvis provsmakning. Oroa er inte, ni får också ett glas vin, för att skölja ner! Lunchen intar vi på en restaurang vid havet, lång härlig fransk lunch… På väg tillbaka stannar vi till hemma hos My, det fantastiska huset och mångas dröm om ett franskt hem - Le Perret. Vi bjuds apéritif och spelar lite boule. På kvällen blir det enkel middag på slottet. Om man är lite trött efter många dagar med mycket intryck kan man tassa till rummet tidigt, eller så fortsätter de goda samtalen tills stjärnorna tänds på natthimlen
10 oktober

Söndag - Avslutning och hemresa

Efter frukosten är det dags att packa ihop och checka ut från slottet för denna gång. Beroende på vilken tid vi reser hem, anpassar vi dagens aktiviteter.

Villkor

Du kan avboka paket utan kostnad fram till 40 dagar innan ankomstdatum.
För flygresan (om bokad genom oss) gäller speciella regler, vänligen kontakta oss för information.

INTRESSEANMÄLAN

x

Intresse/frågor?

x

Intresse/frågor?