31

jul
2018

Sulkysports Lars G. Dahlgren inför Kentucky

Posted By : Equi Tours/ 228

Intervju med Lars G. Dahlgren
I oktober är det dags för årets studieresa till Kentucky, Lexington. Här bjuds vi på fina lopp på the Red Mile, spännande auktioner på Fasig Tipton och flertaler intressanta studiebesök. Lars G Dahlgren, chefredaktör och ansvarig utgivare på Sulkysport, följer med som resans ciceron. Vi passade på att ta en liten pratstund med honom inför resan. Läs här vad Lasse tycker gör Kentucky så speciellt:

 

Hej Lasse!
Du följer med som ciceron på årets Kentucky-resa till Lexington. Vill du berätta lite om dig själv och din bakgrund i travet?
Jag har varit travbiten sedan tonåren då jag började åka till Kalmartravet och Mantorp. Jag bodde då i ”den vita travfläcken” Hultsfreds kommun, där jag är uppvuxen och hade lika långt till båda banorna. Så snart jag tagit körkort och skaffat egen bil var jag väl att betrakta som ingående i stampubliken på båda banorna. Att jag yrkesmässigt skulle syssla med (skrivande) sportjournalistik var ett tidigt yrkesval; jag har alltid haft rätt lätt att uttrycka mig i skrift och sportintresset har alltid varit stort.

Att få chansen att enbart bevaka travsport var en dröm och den gick i uppfyllelse på Travronden 1990 när jag var 25 år. Jag kom in i rätt tid; när travsporten var som störst och starkast och innan fokuseringen på etermedia (trav-tv) blev dominerande. För ett och ett halvt år sedan var vi ett helt gäng gamla trogna Travronden-medarbetare som slutade där samtidigt. Det visade sig att det fanns ett lika travpassionerat gäng människor, starka namn inom sporten på hästägar- och uppfödarsidan som var intresserade av att starta en ny travpolitiskt fristående travtidning och det var så Sulkysport och Sulkysport.se växte fram. En tidning som vill sätta hästarna och sporten i centrum, som inte tar sin utgångspunkt i spelet på hästar, utan i sporten. Travsport som passion och livsstil. Fast spelet finns förstås med – det ingår ju som en del av sporten.

 

 

Du har tidigare sagt att denna resa kommer bli en riktigt supervecka för alla travfantaster. Varför det? Vad kan man som resenär förvänta sig?
Red Mile och Kentucky Futurity-meetinget är en sådan där sak som bör vara med på alla travsportintresserades ”bucket list”. Det ska prickas av, upplevas, på samma sätt som Elitloppet, Prix d’Amérique eller Hambletonian. Det är svårt att beskriva vad det är som gör det så fantastiskt, det handlar om atmosfär, tradition. När man är på flygplatsen och ska hem känner man redan suget i magen: hit bara MÅSTE jag nästa år igen. När man går på stallbacken vet man att här har i princip varenda amerikansk världsrekordhållare och betydelsefull häst sedan 1800-talet varit, och inte mycket har förändrats. I något av dessa gamla stall och boxar fanns Peter The Great, Greyhound, Nevele Pride…ja det går att rabbla namn i oändlighet. Känslan av de hästarna lever kvar på något sätt och får hela tiden efterföljare.

De senaste åren har Lexington-besökarna fått se Mission Brief som tvååring trava 1.08,7…fatta det, som tvååring…passgångaren Always B.Miki knäcka den länge ”omöjliga” 1:46-vallen (kilometertid 1.05,9) och gå ett världsrekordlopp som gav gåshud en vecka efteråt för oss som var där och såg det. Förra året sänkte Hannelore Hanover Giant Diablos stovärldsrekord – också satt på The Red Mile tio år tidigare – 1.08,5 till 1.08,1.

”Alla” två- och treåriga stjärnhästar brukar vara på The Red Mile, tränarna flyttar liksom dit hela sina tävlingshästverksamheter gällande sina bästa hästar.. Att möta soluppgången på banan som då är full av stjärnhästar ute på en ”morgonjobb” innan det blir för varmt (det är fortfarande högsommarvärme i Kentucky i månadsskiftet september-oktober) är en sådan där sak som ska upplevas…ses. För de travintresserade är den stora auktionen också ett måste. Här säljs topparna bland de USA-födda ettåringarna; auktionen på Fasig-Tipton-paviljongen är ett skådespel i sig. Ger man sig iväg utanför staden Lexington är det hästgårdar och stuterier, allt minutiöst och perfekt skött, överallt. Hästkulturen i Kentucky är enorm, både sulkysport och galopp.

Travhästar in action

Vad ser du själv främst fram emot på resan?
Lexington är en samlingspunkt för travintresserade från hela världen. Det är lugn och avslappnad stämning. I år ser det också oerhört spännande ut vad gäller hästarna ur svensk synvinkel. Inte bara Jimmy Takter, utan även Marcus Melander och Åke Svanstedt har vad som nu i början av säsongen ser ut som fantastiskt bra hästar. Det finns en ny avelshingst som heter Father Patrick, vars äldsta avkommor är två år och som tycks komma att ta travvärlden med storm i år. Att se de hästarna i Lexington är något jag ser fram emot. Det finns utöver travbanan och auktionskvällarna mycket att göra och se i Kentucky och dagarna kommer att flyga iväg. Utflykter på intressanta stuterier, besöka den mäktiga galoppbanan Keeneland, shopping i stora köpcenter, följa ”bourbon trail” och titta in på några av de mest kända brännerierna. Till Lexington åker man alltid med väldigt höga förväntningar på vad man ska få vara med om och uppleva, och man brukar inte bli besviken.

Läs mer om resan här: Kentucky Futurity, Lexington 2018