24

jul
2017

Ryttare och yoga – en fantastisk kombo? Absolut!

Posted By : Equi Tours/ 378 0

I alla fall enligt Sofia Nordgren – yogainstruktör, jockey och personlig tränare för att nämna en del av allt hon gör om dagarna. Hon har coachat många ryttare till en bättre fysisk hälsa och i september följer hon med oss till Domaine de Fraisse på en härlig yoga- och ridresa för att lära och vägleda även oss. Vi tog chansen och ställde några frågor till mångsysslaren, läs själva:

Namn: Sofia Nordgren

Yrke: Event projektledare, PT, Pilateslärare och författare till ”Fitness för Ryttare”

Bor: Klågerup i Skåne

Intressen: Hästar, träning och mitt jobb!

 

Hur började du med yoga?

Innan jag började med yoga var jag proffsryttare, jockey, hade gamla skador. När jag var i Tyskland och red hoppning upptäckte jag också att jag var sned i sidan. År 1998 var jag och hälsade på en kompis i USA som då rekommenderade mig att börja yoga – jag var skeptisk först men sedan upptäckte jag att det hjälpte. Jag utbildade mig sedan år 2001 till yogalärare för att kunna träna här i Sverige, där yogan var obefintlig då.

 

Därefter gick jag fler och fler teachers training-kurser samt bodde i Indien ett tag och studerade den indiska läkekonsten Ayurveda. Som ett kompliment till Yogan utbildade jag mig också till Pilatesinstruktör och studerade idrottsmedicin eftersom jag mestadels arbetar med skadade idrottare. Idag tränar jag själv 4 dagar i veckan och undervisar i Ashtangayoga, Vinyasa flow och Poweryoga.

 

Vad är det bästa med yoga enligt dig?  

Jag tränar själv mycket Ashtanga yoga som är en fysisk yogaform och tycker ingen annan träning ger lika bra resultat för hela kroppen och mental träning. Man känner verkligen hur bra man mår när man varit en månad i Indien och bara tränat yoga!

 

Varför bör man yoga som ryttare?

Som ryttare blir man liksidig och får en bättre balans och bålstyrka samt ökad koncentration – de som tävlar får även verktyg så de kan kontrollera sin nervositet.

 

Du kommer leda yogan på rid- och yogaresan till Domaine de Fraisse i september, kan du berätta något om yogan – vad kan man förvänta sig?  

Yogan kommer att ge alla något vare sig de är fullfjädrade ryttare, proffs eller en glad nybörjare. Känner jag att det finns behov för med core övningar i gruppen kan jag även lägga in något Pilatespass, det blir Vinyasa flow pass med lite Ashtanga inslag.

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.