26

okt
2018

Resereferat: Ett händelserikt VM!

Posted By : Equi Tours/ 285

Under 2 härliga veckor i september var vi på plats i USA tillsammans med ett 60-tal resenärer för att se svenskarna göra upp om pallplatserna på det samlade Ryttar-VMet i Tryon. Ciceron på resan var fantastiska Göran ”Yogi” Breisner. Här kan du läsa vårt referat från resan:

Ett VM genom sol, vind och vatten

Första veckan reds världsmästerskapen i dressyr och fälttävlan, och vilka ritter vi fick se! Men det var också en minst sagt händelserik vecka där spänningen låg i luften – orkanen Florence var plötsligt på väg rakt mot oss! Vi som hade sett fram emot en vecka med sol och 30 grader värme möttes varje morgon på nyhetssändningen av översvämningar, omkullblåsta hus och annat hemskt. Surrealistiskt, skulle detta drabba oss?

Som tur var blev vi ganska förskonade. En tävlingsdag kunde inte genomföras på grund av vädret: fälttävlans hoppfinal flyttades till måndagen och dressyrens kür ställdes tråkigt nog in. Vi själva passade på att lyssna mer på Yogis historier och fick en riktigt intressant föreläsning i hur en bäst förbereder en häst inför ett mästerskap, med allt vad det innebär. Frågorna var många och inspirationen stor!

I pauserna fick vi svalka oss i skuggan under läktaren.


Men hur var tävlingarna?
Vid första anblick var vi helt ärligt lite skeptiska: stora delar av tävlingsplatsen var fortfarande en byggarbetsplats. Hur skulle detta gå? Men det gick: Dressyren var otroligt spännande! Patrik Kittel om slog personligt rekord och vi fick se flera riktigt fina ritter. Det svenska laget slutade som ni vet på en fjärde plats, med mindre än 0,2% från pallplats, och fick sitt OS-kval.

Fälttävlan bjöd också fina ritter och en spännande tävling. Terrängbanan var välbyggd och innehåll flera svårigheter; den var 3-stjärning, 5.700 meter, optimaltid 10 minuter och med 38-42 språng. På vår bangång med Yogi fick vi mycket tips och råd kring banan. Dessutom träffade vi Captain Mark Phillips, som var banbyggare av terrängbanan, och fick höra mer om hur han tänkte kring banan. Intressant och lärorikt!

Resultatmässigt räckte det inte riktigt hela vägen för det svenska laget. Vann gjorde Storbritannien, silver togs av Irland och brons av Frankrike. Inget OS-kval denna gång, men det är bara att komma igen på EM i Lühmuhlen 2019.

Vi träffade bland annat Bo Jenå och fick höra senaste nytt och det svenska teamet.

Ett magiskt VM-silver

Andra veckan var det dags för hoppning och vilken hoppning vi fick se! Vädret var åter på vår sida och i ärlighetens namn var det nästan för varmt, över 34 grader i skuggan! Hästarna hanterar värme mycket bättre än vi människor, men ryttarna sa att det var tufft att gå in i kavaj och prestera. Våra svenska ekipage gjorde mycket bra ifrån sig och spänningen i lagfinalen var olidlig. Plötsligt stod det klart att det skulle bli omhoppning mellan USA och Sverige, och något liknande har aldrig förr hänt på ett hopp-VM. Det amerikanska teamet var laddade och hade publikens stöd med sig, men vi i den svenska hejarklacken visade vårt stöd med flaggor, glada tillrop och mycket jubel.

Efter en riktigt nervkittlande och nervös omhoppning, så jämn det bara gick, tog USA slutligen hem vinsten, lite drygt 2 sekunder snabbare än svenskarna. Till en början kändes det som att vi hade förlorat ett guld, men snabbt insåg vi värdet av prestationen – första VM-medaljen på 16 år! På kvällen gick vi alla ut för att fira, restaurangen bjöd på bubbel och det blev en kväll med mycket skratt och glädje!

Nya vänner med hem i bagaget

Veckorna i USA bjöd även på mycket god gemenskap. På plats var både hästägare och familj till några av de svenska ryttarna, medan andra reste med oss för att unna sig en resa för sig själv och sitt stora intresse, fira sitt bröllop och självklart även för att det är så mäktigt att uppleva ett världsmästerskap på plats. På läktaren diskuterade vi avel, härstamningar, träningsmetoder, hästarnas teknik, foder och mycket mycket mer. På våra utflykter provade vi lokala öler, njöt av det vackra landskapet och shoppade i charmiga små boutiqer. Vi besökte också den otroligt vackra Lake Lure, där bland annat delar av Dirty Dancing har spelats in!

Summan av kardemumman var det två händelserika, spännande och riktigt roliga veckor med tävlingar i världsklass.

 

Kommande mästerskaps- och ridsportsresor

Planeringen inför 2019s resor är i full gång! Är du intresserad av någon av resorna och vill veta mer? Kontakta oss så återkommer vi när programmet är klart.
# EM i Rotterdam, hoppning & dressyr

# EM i Lühmuhlen, fälttävlan

# Badminton, England

Vackra Lake Lure – perfekta platsen för fotografering!
Lokal öl provsmakas i Asheville.
Delar av den svenska hejarklacken