23

nov
2018

Prix d’Amèrique – Nybörjarens guide till galaxen

Posted By : Equi Tours/ 358


– av Annika Jerneryd, nyanställd på Equi Tours sedan augusti 2018 och ny i travvärlden.

Hur upplever man världens största travlopp – Prix d’Amérique – på bästa sätt? Vilka är godbitarna och vilka är fällorna i detta travsportsäventyr i ett gråmulet Paris sista helgen i januari?

Jag älskar verkligen Paris. Det är en av mina favoritstäder i världen, speciellt då jag fått uppleva dekadensen som äventyrlig studentska, med en väninna som då dansade på parisisk cabaret, boendes i en liten lya fem trappor upp med skorstens utsikt bakom Sorbonne och Phantéon i närheten av de latinska kvarteren med sina många små uteserveringar. Oj, oj, verkligen som hämtat ur filmen Moulin Rouge, det är mitt Paris.

Nu ska jag få uppleva staden på ett helt annat sätt. Med adrenalinpåslag och nervkittlande spänning till hovarnas dunkande på den av lava-svarta travbanan Vincennes. Prix d’Amérique, denna stora travtävling tillägnad amerikanerna efter första världskriget. Ett anrikt lopp med eliten inom travvärlden. Frankrikes crème del la crème, kallt och ruggigt men alldeles fantastiskt. Har jag förstått 🙂

Ta en titt på videon nedan som går i slowmotion, så får du en bättre uppfattning om detta mästerskapslopp. Perfekta stämningshöjaren, om du är som jag, novis inom världens största travlopp Prix d’Amérique eller om du bara vill återuppleva dina minnen därifrån. Jag längtar verkligen dit!

Jag frågar proffsen runt mig, om bästa tipsen inför resan.

Basic rules:

1. Ta med en svenska flagga
För visst vill du synas i publikhavet på 40.000 åskådare och heja fram våran egen elit under loppet? I år (2018) vann ju självaste Björn Goop med hästen Readly Express. En svensk seger måste verkligen vara grädde på moset en kall vinterdag på plats i Paris. (Mina kollegor utlovar handflaggor till Equi Tours gäster, ifall det finns svensk häst i startfältet.)

2. Klä dig för en polarexpedition
Jo nästan. För det är alltid runt 2 grader, snålblåst och regn. Hetsen kring loppet räcker inte riktigt hela vägen för att hålla värmen, om du befinner dig utomhus. (Boka restaurangplats om du vill säkra dig för kylan – vi på Equi Tours hjälper dig.)

3. Håll koll på tiden
Missa för allt i världen inte den helt enastående och färgsprakande paraden som inleder tävlingarna. Paraden börjar klockan 13.00 och här hyllar man sin favorit inför loppet. (Reser du med oss är vi självklart på plats i god tid!)

4. Om du missar vår transfer till tävlingsbanan
Reser du med oss på Equi Tours får bekväma transfers både till och från Vincennes. Men att försova sig kan hända även den bäste. Behöver du ta dig dit på egen hand, hoppa absolut inte av på tågstationen i Vincennes! Det är Joinville-Le-Pont som gäller för tävlingarna på Vincennes Hippodrome de Paris. Väl där, följ bara strömmen till arenan.

Läs mer om Equi Tours resor till Prix d’Amérique 2019 här.

Qui sera le champion du monde de TROT attelé 2019? – Fortsättning följer!