03

aug
2018

Om torka och kanadensisk nötproduktion

Posted By : Equi Tours/ 236
Gårs & Djurhälsan. Resledare

Gård & Djurhälsans studieresa närmar sig med stormsteg. Vi passade på att prata med Virpi Welling, affärsområdeschef och djurhälsoveterinär på Gård & Djurhälsan och som dessutom följer med på resan, om läget för de svenska bönderna, med tanke på torkan, och vad som gör Kanada till ett så interessant resmål för svenska bönder. Här hela intervjun här:

Hej Virpi,

Du följer med som representant från Gård & Djurhälsan på lantbruksresan till Kanada, som går nu i höst. Vill du berätta lite om dig själv och Gård & Djurhälsan?
Jag jobbar som affärsområdeschef och djurhälsoveterinär på Gård och Djurhälsan med nötköttsproducenter och -bransch som kunder. Jag har varit veterinär i 23 år och mestadels har jag arbetat med lantbruksdjur, numera har kalvsjukdomar, kalvhälsa och smittskydd blivit mina specialområden. Gård och Djurhälsan är ett rådgivningsföretag, ägd av branschen och slakterierna. Vi jobbar för friska djur, en god djurvälfärd och ett lönsamt företagande inom djurslagen nöt, gris och lamm. Gård och Djurhälsan finns och medverkar i hela landet och alla djurbönder inom lantbruksdjurssektorn är välkomna att anlita vår expertis. Kursverksamhet, gårdsträffar och utbildningar (och numera även studieresor utomlands 😊) ingår i vårt sortiment och vi har en välbesökt hemsida www.gardochdjurhalsan.se  med en massa information om både företaget och våra tjänster och kontaktuppgifter. Vi finns även på Facebook, följ oss gärna!

Bild på kalv
 

Denna sommar har som bekant varit extrem, med torka och foderbrist. Hur har ni på Gård & Djurhälsan arbetat kring frågan? Har du några råd till djurägare?
Torkan har gett allvarliga konsekvenser för vår näring och framför allt grovfoder- och ströbristen kommer att vara ett stort problem framöver. Tillväxt, fertilitet och hull kommer att påverkas negativt hos djuren på grund av en extrem värmestress och dåliga beten. Många djurägare är oroliga och stressade över situationen, både ekonomiskt och psykiskt. Grovfoder kommer inte att räcka till alla djuren som det ser ut nu, men vi hoppas på mycket regn nu och en bättre skörd under hösten. Kreativitet och hjälpsamhet märks bland djurägarna och vi som rådgivare försöker ta fram ny kunskap och vara bra och duktiga bollplank och kunskapskällor.  Läs mer om torkan och få våra bästa tips här.

Bild på Kanada

På årets studieresa kommer ni att besöka flertalet olika kanadensiska nötproducenter – vad är speciellt med det kanadensiska lantbruket?
Kanada är ett stort land med en omfattande nötköttsproduktion. Geografiskt har vi samma typ av klimat och jag tror att vi kommer att hitta måna beröringspunkter och utvecklingsområden, samt få en massa härlig energi och inspiration att ta med oss hem. Kanada har också en hel del extensiva, riktigt stora dikobesättningar med utegångsdjur som ska bli intressant att studera och titta närmare på.

Vad ser du själv mest fram emot på resan?
Jag ser mest fram emot de lärorika och givande möten med kollegor på andra sidan jordklotet. Mycket kommer garanterat att vara annorlunda, men jag tror att vi också kommer att känna igen oss i en hel del glädjeämnen, framgångsfaktorer, utmaningar och problem. Det ska bli väldigt kul att dela med sig OCH ta med sig av både erfarenheter och kunskap i ett trevligt sällskap. Nötköttsbönder är bäst!

Läs mer om resan här: Studieresa lantbruk till Kanada med Gård & Djurhälsan