10

apr
2018

Kom Amerikansk transport inpå livet

Posted By : Equi Tours/ 412

Följ med över Atlanten på vår studieresa till Hambletonian 2018, fylld med studiebesök hos välkända travprofiler, prestigefyllda Hambletonian och häftiga New York!

USA – landet där allt började. Redan i mitten av 1700-talet började man tävla och 1788 importerades hästen Messenger från England. Det vita fullblodet är tillsammans med hans sonson, Hambletonian 10, förfäder till alla travhästar. Självaste Hambletonian, född 1849, lämnade över 1300 föl. Drygt 150 av dessa blev avelshingstar. Travsportens fader fick därmed 1927 travloppet Hambletonian stakes uppkallat efter sig. Och det är idag det mest prestigefyllda lopp en USA-född 3-åring kan vinna.

Hambletonian stakes ser vi live på Meadowlands från en av terrasserna. Sen kan du välja mellan en intensiv weekend i New York eller beach & studiebesök hos välkända travprofiler i New Jersey. De amerikanska och svenska travprofilerna vi planerar att hälsa på hos är:

Jimmy Takter – en av världens ledande travtränare! Han har röstats fram till årets tränare i USA hela sex gånger och blev invald i Harness Racing Museum – Hall of Fame 2011. Jimmy flyttade till USA redan 1982 och började i Sörens Nordins stall. Sen rullade allt på och hans stjärnhäst Moni Maker har haft segrar i b.la Elitloppet, Prix d’Amérique mfl. Här får vi se morgonträningen och den fantastiska gården med stallar, träningsbana och egen frihetsgudinna.

Åke Svanstedt – lämnade Sverige hösten 2013 för en helt ny tillvaro i USA. Tanken om en ny utmaning och karriär i Nordamerika hade funnits hos Svanstedt under en tid. De otaliga träningsdagarna i ur och skur, de många milen i bil på halkiga vintervägar hade satt sina spår. Ett lugnare liv, i ett behagligare klimat, fick honom att ta det stora klivet västerut. Åke tränar under vintern sina hästar i Florida på Palema Trotting i Vero Beach. Under april månad flyttas stallet upp till New Jersey på Legend Farms i Wrightstown!

Markus Melander – tog emot priset för Årets Komet 2012. Därefter lämnade han Sverige som endast 21-åring för att bli proffs i USA. Markus håller till i New Jersey där familjen köpt gården Continental Farms. Farmen har tidigare ägts av Bernt Lindstedt, Håkan Wallner och Jan Johnson. Här finns en nybyggd rakbana, en 800-meters rundbana plus ett 60-tal boxar. Markus har stort förtroende från hästägare och ropade nyligen in den dyraste 1-åringen på auktion i Harrisburg. Marcus farbror är svenske legendaren Stefan ”Tarzan” Melander.

Jonas Czernyson – emigrerade redan 1992. Det var en vän som tipsade honom om en stalltjänst i USA. Och det var där hans karriär började. 6 månader blev 1 år och 1 år blev x antal år. Han lärdes upp av den amerikanska tränaren Don Swick och jobbade ett tag hos den svenske tränaren Per Eriksson som är en av de mest framgångsrika travtränarna i historien. Nu finns Team JC Stable på Sunshine Meadows i Delray Beach, Florida på vintern och på Winners International i New Jersey på sommaren.

Linda Toscano – den mest framgångsrika kvinnliga tränaren i Meadowlands historia! Med hästar som Hambletonianvinnaren Market Share (e. Revenue) och snabbloppshästen Chapter Seven har Linda haft kanonår. “Jag kan inte säga vilken den bästa hästen jag har utbildat är men Jet Laag är verkligen min all-time favorit. Det är inte varje dag du kan se en hästs framsteg från dag 1 till sin sista tävling som 7-årig.” Hennes passion till hästarna gjorde att hon gav upp sina studier och började att arbeta för Buddy Regan och senare för John Campbell.

Ron Burke – USA:s främste sulkytränare! Ron Burke startade sin tränarkarriären 1992 och sedan 2009 har hans hästar tjänat minst 10 miljoner dollar varje år. Ron Burke har slagit de flesta rekord som går att slå under sin framgångsrika karriär och 2016 nådde han en ny milstolpe. Det var vid tävlingarna på Northfield Park i som Ron Burke passerade 150 miljoner dollar intjänat, som den första tränaren någonsin.

Till sist: New York – Upplev staden som aldrig sover. På dagen är utbudet stort; shopping, sightseeing (med båt eller till fots), några av världens mest kända museum m.m. På kvällarna finns ett stort antal restauranger, musicals, konserter, barer och nattklubbar att välja på. Vi bor på bästa läge på Mid-Manhattan – nära till Central Park, Rockefeller Plaza med mera..

Mer om resan här: Hambletonian, New York, 2018