06

mar
2020

Intervju med Hallamölla Gård

Posted By : Equi Tours/ 215

I maj och september har vi glädjen att komma till Hallamölla Gård för en härlig resa fylld av ridning, yoga, god mat och avslappning. Gården är ett av Skånes fantastiska små guldkorn, perfekt för en weekend, konferens eller kick-off på hemmaplan. Vi passade på att ta en pratstund med Camilla och Thomas, för att lära mer om deras drömmar och ambition:

Hej Camilla och Thomas!
Berätta lite mer om Hallamölla och er historia?

Det är faktiskt en ganska lustig och kärleksfylld historia:
Vi bodde nära varandra, faktiskt bara några gator emellan, i Skanör och gick i klasserna bredvid varandra från klass 1 i lågstadiet till studenten 1988. Därefter sågs vi inte förrän en kall novemberdag 2012, naturligtvis i en häst- & foderaffär på landet ute på Söderslätt där vi, ovetandes om varandra, bodde bara någon mil från varandra. Efter några månaders sporadiska kontakter främst kring allmänna frågor rörande hästhållning och foder började en allt tätare kontakt under sommaren 2013. Vi förstod att vi hade ett enormt gemensamt intresse i hästar och att vi båda önskade slå våra påsar ihop och ändra på våra dåvarande situationer. Vi lämnade våra befintliga äktenskap och sade upp oss från våra arbeten inne i människobyn och köpte Hallamölla Gård i februari 2015, och flyttade hit den 14 mars 2015. Första konferensen och turridningsgäster kom i följande vecka, samtidigt som vi fick våra flyttsaker!

Var Hallamölla helt okänt för oss? Nej, Camilla hade jobbat här som turridningsledare under somrarna 2010 och 2011 och Thomas hade varit här på ridhelg när han började rida på Malmö Ridklubb 2009. Dessutom var området bekant för honom då många somrar tillbringades i en sommarstuga bara någon mil norröver. 

Vår dröm vi hade när vi flyttade hit för 5 år sedan lever än: att erbjuda underbara och nyfikna gäster en upplevelse utöver det vanliga. Detta genom att rida på våra fantastiska islandshästar i kanske en av Sveriges allra vackraste naturområden, Verkeåns Naturreservat, kombinerat med en vistelse och matupplevelse som präglas av hög kvalitet, närvaro och ett stort engagemang kantat av både kärlek och harmoni. 

Vår uppfattning är att denna dröm fortfarande är högst gällande, om än att vi idag har en betydligt högre ambition kring rid- & matkvalitet. 

Vad är det bästa med Skåne?
Vår del av Skåne är i våra ögon och faktiskt många internationella besökares fullt i klass med både Toscana och Provence. Maten, Naturen, Lugnet, Ljuset, Konsten….tror att listan på högattraktiva besöksmål kan göras nästan lika lång som i de internationella jämförelseområdena ovan. 

Vi har förmånen att vara väldigt nära. Detta innebär att vi varje år lyckas attrahera gäster, inte bara från Sverige, utan även från många av våra grannländer. Vi har en natur som både är unik och magiskt vacker. 

Att sen Österlen kanske är det vackraste i Skåne och att området kring Hallamölla Gård tillhör de vackraste på Österlen…det gör inte oss något.

Ni är väldigt måna om era hästar. Vad betyder de för er?
Vi är både noggranna och medvetna kring att ha en hästhållning som innebär att våra hästar mår bra. Naturligtvis genom att de får rätt foder, tillgång till rätt mängd under både somrar och vintrar samt att de har hagytor som innebär näst intill obegränsad rörelse, variation, rinnande klart vatten, läplatser, vindskjul (som egentligen borde heta “mygg- & knottskjul”), samt att de rids med hög kvalitet med rätt kvantitet.

Camilla matchar varje enskild ryttares erfarenhet, vilja, önskemål och fysik till mest lämpliga häst för dagen. Varje ryttare på varje tur, året om, blir omhändertagen och ledd från det att de anländer till vår gård, genom de förberedande momenten med häst på mark, uppsittning och under hela ridturen samt återkoppling och samtal efter ritten. Allt för att både ryttare och häst skall få högsta möjliga kvalitet och upplevelse. Både hästen och ryttare skall vilja, faktiskt längta, efter nästa gång/tur. 

Här tror vi att vi erbjuder en ganska unik kvalitet och synsätt. Det är ju inte bara hästar…. de är ju våra medarbetare och familj, de är våra allra mest värdefulla vänner! De har dessutom inte haft möjlighet att välja detta arbete. Denna ödmjukhet och tacksamhet måste vi känna och det gör vi båda två, varje stund och dag. Vi är övertygade att det är därför som hästarna tur efter tur, dag efter dag erbjuder och ger sina ryttare en sådan fantastiskt fin och trygg upplevelse. Vi erbjuder samtliga våra hästar en stor variation under sina arbetspass. Det är olika turer, olika tempon, olika ryttare, olika på alla möjliga sätt. De används på våra kurser och får då visa vad de kan på ridbana under professionell handledning, vi lastar några av dem och åker till ännu bättre träningsmöjligheter, vi gör utflykter och ger dem det finaste vi kan: vår respekt, kärlek och tid.

Hur arbetar ni kring hållbarhet?
Vi erbjuder alltid närproducerad mat i högsta möjliga utsträckning, både till våra fyrbenta medarbetare och tvåbenta gäster. Vi prioriterar så långt vi förmår det lokala före det importerade och storskaliga, och naturligtvis att äta mat efter säsong. Inte alltid lätt och visst behöver vi göra avkall då och då, men vår strävan är tydlig!

Från 2020 kommer vi att bygga och anlägga eget växthus med egenproducerad komposterad jord för att även dra ett strå till miljökampen. Förhoppningen är att vi i stort sett skall kunna bli självförsörjande på grönsaker till både restaurangen och vårt privata matintag. 

Hade ekonomi funnits hade dessutom redan nu anlagt solenergi, som vi har mycket lämpliga takförhållanden till. Vi hoppas att det kan bli en verklighet under den kommande 5-årsperioden.

Vad kan man förvänta sig serveras i matväg?
Förutom i svaret ovan så lagas all mat till våra boendegäster samma dagar som de är här. Detta innebär, förutom ovan rörande närproducerat och säsongsanpassat, att maten också blir nulagad. Otaliga har bekräftelserna blivit från ännu fler otaliga gäster på just detta. ”Vilken mat, vilka råvaror, så mycket kärlek och så nuuuu- & härlagat det smakar!”

Sedan starten har matupplevelsen utvecklats massor. Genom Thomas två säsonger på Gårdshotellet Blåsingsborg uppe på Stenshuvud så har menyer, teknik och känsla nått riktiga höjder. Detta får gästerna på Hallamölla Gård definitivt se på tallrikarna.

Det låter riktigt gott och trevligt. Som vi ser fram emot resorna!

.

Läs mer och boka din resa här: Yoga & Ridresa på Österlen, maj 2020
Läs mer och boka din resa här: Yoga & Ridresa på Österlen, september 2020

Intresserad av ett privat arrangemang till Hallamölla Gård, anpassat efter dina, din grupp eller ditt företags önskemål? Kontakta oss för mer info!