Andalusien - PRE, avel och ridkonst

Andalusien - PRE, avel och ridkonst!
Hola! Följ med oss till välkända stuterier och uppfödare, möt hästarna och människorna bakom kulissen.

Preliminärt 10-14 maj 2023 - Program och bokning kommer inom kort!

Älskar du som vi den spanska PRE hästen? Är du nyfiken på att lära känna rasen, dess specifika karaktär och historia lite närmare? Eller söker du kanske din framtida bästa vän och funderar på att importera din PRE från Spanien? Följ med oss till Andalusien där vi besöker stuterier, möter de vackra, vänliga, känsliga  och uttrycksfulla hästarna och får inblick i såväl avel, uppfödning som den spanska ridkonsten!

På denna unika resa erbjuder vi dig som vill veta mer om PRE-hästarna att komma in "bakom kulisserna" hos några välkända och noga utvalda stuterier (Yeguadas), träffa uppfödare och beridare och höra hur de tänker kring våra spanska fyrfota vänner. Vi besöker ston med sina föl på fälten, unghästarna som just tagits hem för inridning och inte minst de välutbildade hingstarna! Resan skräddarsys utifrån stuteriernas möjligheter att ta emot oss.

Givetvis passar vi även på att njuta av livets goda som Andalusien har att erbjuda! Vi bor på charmiga hotel El Molino strax utanföra Estepona, äter goda middagar tillsammans, provar regionens viner och umgås med andra häst- och PRE-fantaster under en långweekend.

Helen Marie Nilsson är vår ciceron på resan. Helen är bosatt i Spanien sedan 22 år, utbildad tandtekniker men sedan länge har kärleken till hästar och kameran tagit över hennes liv. Hon har gjort åtskilliga fotoresor och reportage från världens alla hörn. Idag arrangerar hon fotokurser i Spanien samt hjälper kunder i hela världen att hitta rätt häst – framförallt Iberiska hästar, PRE och Lusitanos. Helen delar med sig av sin erfarenhet och ger goda råd och tips kring vad man bör tänka på inför ett eventuellt köp av en häst Spanien och och få hem den till Sverige. Det är Helen som tagit de fina bilderna ni ser här ovanför!

För den som önskar finns möjlighet att rida en lugnare tur i bergen som är gröna och blommande och extra vackra på våren, eller ta dressyrlektioner på välskolade hästar som tillval. Vi anlitar endast ställen som har trevliga, välskötta och välridna hästar! 

OBS! På denna unika resa finns endast ett begränsat antal platser. Hoppas vi ses!


Inspiration! 

På resan som gick i Maj  2022 körde vi den vackra vägen upp i bergen ovanför Malaga för en heldag på Yeguada El Romerito som driver ett stort stuteri av PRE. Där möttes vi upp av ägaren Nicolas Romero och hans ”högra hand” Juan Lopez Dobao, professionell ryttare och presentatör. Vi bjöds på härlig spansk frukost på terassen med vidunderlig utsikt över bergen och fälten och visades runt i lokalerna. Juan visade ett par hästar i paddocken och gav en uppvisning i högre ridkonsten på en av de vackra hingstarna. Vi guidades runt i stallet, mös med ston och föl och fick visat ytterligare ett par hingstar, inte minst stuteriets stolthet Americano. Därefter begav vi oss med ett par jeepar ut på den enorma campon och träffade en stor flock med ston och årsföl samt unghingstarna. 
Dagen efter besökte vi Yeguada Peppe Werner i Casares. Peppe, en fantastiskt vänlig och ödmjuk man, hämtade hem och visade ett flertal ston med föl från fälten, guidade oss runt oss i stallarna och släppte därefter lös ett par hingstar i paddocken som gav oss en fartfylld show. Slutligen fick vi träffa några av de föl som just avvänjts från sina mammor och som snart skulle släppas ut på fälten för att växa till sig ett par år.  Vi blev också bjudna på kalla drycker av hans vänlig fru - gott och svalkande i den varma solen!

Under resan besökte vi både enklare och lite finare restauranger, provade olika spanksa rätter och viner. Sista kvällen toppade vi med ett besök på en liten intim bar&restaurang i gamla Estepona, där vi lyssnade på smäktande vacker flamenco av två lokala musiker. Ett fint minne som gav extra krydda åt resan!  

Se filmer och fina bilder från resan på vår Facebooksida! 

 

 

Dagsprogram

 • OBS! Preliminärt dagsprogram. Det kommer att slutligt uppdateras när datum och fullständigt program är fastställda.

 • Dag 1: Ankomst & Välkomstmiddag

  Ankomst/ samling på Malaga Flygplats vid lunchtid. Gemensam transfer till Estepona och incheckning på hotellet.
  Cava och mingel, tid till relax efter en tidig morgon.
  Välkomstmiddag i byn, 3-rätters inkl vin och vatten

 • Dag 2: Besök på stuteri 1 - heldag

  Frukost och därefter avfärd till första utvalda stuteriet. Visning av hästar i olika åldrar och uppvisning i spansk ridkonst av proffessionell beridare. Vi får besöka hingstarna i stallet och sedan tar vi oss ut på Campon för att se sto och föl i frihet.
  Lunch på lokal restaurang i byn
  Kvällen – valfria aktiviteter och gemensam middag för de som önskar.

 • Dag 3: Besök på stuteri 2 halvdag & vinprovning

  Frukost och därefter avfärd till stuteri nummer två där vi får visning av ston med föl, visning av hingstar och hästar i olika åldrar.
  På eftermiddagen besöker vi vingård i Gaucin, där vi äter tapas och provar gårdens viner.
  Åter på hotellet sen eftermiddag, kanske ett dopp i havet eller poolen? Kvällen – valfria aktiviteter

 • Dag 4: Valfria aktiviteter & Avslutningsmiddag

  Dag för fria aktiviteter.
  Besök Estepona, Yoga på stranden, lär dig fotografera hästar, rid i bergen, åka på egen utflykt eller kanske bara slappa och ta det lugnt vid poolen.

  På kvällen kröner vi resan med en middag med vinprovning av spanska kvalitetsviner och middag med stjärnkock.
  Sista kvällen med gänget blir en riktig fest, vi hänger kvar och pratar hästar och annat så länge vi orkar, innan det är dags för sista nattvilan för denna gång.

 • Dag 5: Avslut & hemresa

  Frukost, utcheckning och hemfärd.

Karta